top of page
  • Foto van schrijverMarc Schwarz

Tips voor een verbeterde vitaliteit op de werkvloer

Bijgewerkt op: 6 apr. 2023


Wat is vitaliteit - Gymles bedrijsfitness op kantoor

Er gaat niks boven een goede vitaliteit op de werkvloer. Een goede vitaliteit bij jouw bedrijf zorgt voor een balans in de mentale en fysieke gesteldheid van je medewerkers. Het is zelfs zo dat bijna 80% van medewerkers productiever is wanneer zij regelmatig sporten. En dat terwijl het merendeel van de bedrijven in Nederland niet investeert in de beweging van hun medewerkers. Een vitale medewerker geeft graag net even wat extra en zal zich minder vaak ziekmelden. Onderschat het belang van vitaliteit op de werkvloer dus niet. Wij helpen graag om jouw vitaliteitsprogramma te verbeteren.

Wat is vitaliteit op de werkvloer?

Vitaliteit kun je vrij vertalen naar iemands energie om te leven. Het is een combinatie van fysieke en mentale gezondheid, gezonde voeding, sociale motivatie en een fijne werkomgeving. Het is de mate waarin een medewerker fit is en zal blijven. Het draait hierbij dus allemaal om het vinden van een goede balans. Als werkgever is het belangrijk om hier focus op te hebben en een goed vitaliteitsbeleid te hebben.


Hoe verbeter je de vitaliteit op de werkvloer?

De realisatie dat het belangrijk is om te investeren in de vitaliteit van je medewerkers is al een goede stap in de richting. Daarnaast hebben we nog een aantal andere tips voor je op een rij gezet waarmee jij de vitaliteit binnen je organisatie verbetert.


1. Sporten op de werkvloer

Volgens de bewegingsrichtlijnen van het RIVM is het voor een volwassene noodzakelijk om 150 minuten per week te bewegen. Daarbij is het ook nog eens zo dat sportende medewerkers gemiddeld 6 dagen minder verzuim heeft. Met sporten kun je je medewerkers daarom helpen. Waar veel bedrijven het aanbieden om goedkoop een sportabonnement af te sluiten, gaan wij bij Gymles een stapje verder. Wij brengen de sportles naar kantoor. Geef 1 of 2 uurtjes per week aan de medewerker om tijdens werk een sportles te volgen op kantoor. Hierdoor hoeven ze niet nog eens na werk de sportschool in te duiken en collega’s motiveren elkaar om samen te sporten.




2. Gezond eten en drinken

Maak het laagdrempelig voor medewerkers om gezond te eten. Zorg ervoor dat je gezond eten serveert tijdens de lunch en dat het betaalbaar is voor je medewerkers. Zorg er daarnaast voor dat er gezonde snack zijn en bijvoorbeeld vruchtensappen i.p.v. frisdrank. Als het aanwezig is, dan is het al gauw makkelijker voor iemand om de gezonde optie te kiezen dan moeite te doen voor een minder gezonde optie. Daarnaast stimuleer je medewerkers om een pauze te nemen en samen te gaan lunchen. Het geeft ze een mentale break van werk en het draagt bij aan de sociale interactie.



3. Stimuleer sociale motivatie

Bij sociale motivatie op de werkvloer draait het allemaal om de mate waarin je medewerkers met elkaar om willen gaan en elkaar motiveren. Wanneer iemand zich op zijn gemak voelt binnen een team, wordt het ook makkelijker om iemand te motiveren. Investeer dus in teambuilding en -activiteiten. Leer elkaar kennen terwijl je even niet op werk focust, zoals tijdens een sportles of een escape room. Door de verbondenheid die men met elkaar voelt, gaan medewerkers elkaar ook motiveren. Zo wordt het bijvoorbeeld een stuk laagdrempeliger om even met elkaar een rondje buiten te lopen tijdens de lunch.


4. Een ergonomische werkplek

Er is niets funester dan de hele dag achter een computer zitten. Toch gebeurt dat anno vandaag te vaak dat men last heeft van een muisarm of pijn in de rug. Daarnaast kan te lang zitten zelfs leiden tot hart- en vaatziekten. Naast genoeg beweging, is het daarom ook belangrijk dat alle werkplekken ergonomisch ingedeeld zijn. Biedt de mogelijkheid om staand te werken en las meerdere pauzes per dag in. Idealiter komt er één keer in de zoveel tijd iemand langs op kantoor om advies te geven over de werkhouding van je medewerkers.



5. Voorkom stress

Wanneer een medewerker gestresst is, merk je dit al snel doordat diegene afwezig reageert, afspraken vergeet of snel geïrriteerd raakt. Het is belangrijk om op zo’n moment met je medewerker in gesprek te gaan en diegene de gelegenheid te geven om onvrede te uiten. Neem de tijd om te kijken hoe jullie het stresslevel samen naar beneden kunnen krijgen. Voorkom daarnaast dat mensen teveel overwerken. Dit zorgt namelijk automatisch voor een onevenwichtig werk en privé balans.


Ook voor stress is het weer goed om sporten te stimuleren. Als je matig-intensief beweegt, komen er na zo’n 30 minuten endorfines vrij in je brein. Dit stofje zorgt voor een gelukzalig gevoel en verlaagt je cortisolniveau, het hormoon dat stress veroorzaakt.


Vitaliteit bij thuiswerken

Vandaag de dag is het niet alleen belangrijk om te focussen op vitaliteit op de werkvloer, maar ook vitaliteit bij thuiswerken. Maak je medewerker bewust van wat de valkuilen zijn van thuiswerken. Er is minder sociaal contact, mensen nemen minder vaak pauze en jij als werkgever kunt ze moeilijker in de gaten houden. Geef je medewerker dus alle tools en tricks om vitaal te blijven wanneer zij thuiswerken. Dit kan zijn van samen een dagplanning maken, tot het voorzien in een ergonomische werkplek thuis.


Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid

Wanneer je investeert in vitaliteit binnen jouw organisatie, draag je automatisch bij aan een duurzame inzetbaarheid. Duurzame inzetbaarheid is erop gericht dat je mensen tot aan hun pensioen gezond, gelukkig en bekwaam houdt. Met de focus op vitaliteit op de werkvloer zorg je er al voor dat je medewerkers gezond blijven. De kans is hierdoor groter dat mensen langer door kunnen werken. En ook na hun pensioen nog gezond zijn om te kunnen genieten van het leven.


Mocht je meer willen weten hoe Gymles bijdraagt aan de vitaliteit binnen jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op!



Gymles bedrijsfitness op kantoor

Recente blogposts

bottom of page